Najprostszy pudding jaglany

Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz. Pierwszy raz o puddingu z niej przeczytałam u Fashionelki. Dotąd kasza kojarzyła mi się raczej z daniami obiadowymi, natomiast w wersji na słodko może z powodzeniem zastąpić budyń oraz inne mniej zdrowe słodkie przekąski. W mojej wersji kluczową rolę odgrywa mleczko kokosowe, które uwielbiam i dzięki któremu deser zyskuje kokosowy smak, ale z powodzeniem możecie użyć innego mleka roślinnego – konsystencja będzie rzadsza, bardziej koktajlowa – lub śmietany.

Czego potrzebujemy?

  • 100 g kaszy jaglanej
  • puszkę mleczka kokosowego (ok. 400 g)
  • maliny/ inne owoce
  • opcjonalnie: listki świeżej mięty do dekoracji

Zaczynamy od ugotowania kaszy, pamiętając, że kaszę jaglaną należy koniecznie opłukać na sitku oraz sparzyć wrzątkiem przed ugotowaniem. Kaszę gotujemy około 15 minut, a następnie odstawiamy pod przykryciem na parę minut, by wchłonęła resztę wody.

Kaszę blendujemy, stopniowo dodając do niej mleczko kokosowe. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę, bez żadnych grudek, o konsystencji budyniu. Dodajemy maliny, miksujemy jeszcze około 5 minut, wlewamy deser do miseczek i odstawiamy do lodówki. Powinno spokojnie wystarczyć na 4 porcję – lub 3 dla bardzo głodnych ;)

IMG_1105

Co można zmienić? Właściwie wszystko! Mając bazę w postaci zblendowanej kaszy jaglanej możemy tworzyć dowolne desery – następnym razem chcę spróbować z truskawkami (w końcu już niedługo zacznie się sezon truskawowy!) i bananem zamiast mleczka kokosowego.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s